Frågor och svar
Borttagning av tatueringar
Lasern ”slår sönder” bläcket till väldigt små partiklar som dina makrofager (”städceller”) transporterar bort. Makrofagerna ingår i ditt immunförsvar och har flera uppgifter i kroppen, därför sker denna process över tid. Man ser därför oftast inte effekt direkt.
Vår laser kan ”slå sönder” bläcket till mycket mindre partiklar än äldre maskiner som t.ex. traditionell Q switch. Detta gör att det blir lättare för kroppens ”städceller” att transportera bort bläcket! Vi använder även mindre mängd värmeenergi under kortare tid, vilket gör behandlingen mer skonsam för huden!
Det är många olika faktorer som spelar in. Bland annat hur djupt och tätt bläcket sitter, t.ex. försvinner skuggningar mycket snabbare än skarpa linjer. Skuggningar innehåller liten mängd bläck och sitter ytligt i huden. Skarpa linjer sitter djupare ner i huden, i flera lager. Placering spelar också roll, vanligtvis går det snabbare att få bort tatueringar närmre hjärtat, där man har bättre blodcirkulation. Din hudfärg påverkar också processen. Lasern fungerar som bäst på ljusa hudtyper. Detta är för att lasern absorberas i färgpigment i huden, så som bläck och melanin. Har man mycket eget pigment (melanin) så absorberas alltså lasern mer i det. Då ”stjäl” ditt pigment energi från vad som kunde gått till bläcket.
Man kan tidigast behandlas var 6e vecka, men din kropp jobbar med att frakta bort bläck under flera månader så det är positivt att vänta längre än 6 veckor. Beroende på hudtyp och typ av tatuering kan vi ge dig rekommendation om vilket behandlingsintervall som passar dig och din tatuering bäst!
Behandlingen känns ungefär som om man snärtar till huden med ett gummiband. Det gör ganska ont, men behandlingen går väldigt snabbt. Under behandlingen använder vi samtidigt Cryo från Cynosure, en kylare som sprutar kalluft vilket bedövar huden något. Eftersom behandlingen går så pass snabbt brukar de flesta inte använda bedövningskräm, men det går förstås bra att göra det om man vill.
Vanligtvis blir man lite svullen, rodnad och öm på området som behandlats. En del får blåsor. Dessa är oftast ofarliga men det är viktigt att inte klia eller riva sönder dem. Huden brukar vara helt återställd efter 1-2 veckor.
En större tatuering måste man oftast dela upp i flera områden. Hur många och hur stora områden tatueringen behöver delas in i bestäms vid konsultationen. Vanligtvis kan man behandla olika områden varannan till var tredje vecka. Samma område kan tidigast behandlas efter sex veckor.
Med vår laser PicoSure från CynoSure har vi möjlighet att behandla alla färger, även ”problemfärgerna” grönt och blått! Det som är svårt att få bort är vitt bläck som oxiderar vid laserbehandling och blir grått. Det tar oftast några behandlingar innan denna färgskiftning sker. När tatueringen till slut blivit grå, börjar lasern behandla den färgen. På grund av denna oxidering tar vitt bläck längre tid att ta bort.
Det går absolut! Om du skickar in en bild till oss kan du beskriva eller markera vilket område du önskar behandla. Eller så kommer du in på en gratis konsultation och visar på plats. Har man bläck som man vill behålla som ligger väldigt nära det området som ska behandlas, kan närliggande bläck påverkas. Detta är enkelt löst hos en tatuerare som får ordna till ”kanterna” så det ser snyggt ut!
Vår laser är godkänd av FDA (food and drugs association). All medicinsk utrustning och alla läkemedel måste bli godkända där innan de får användas/säljas.
Kosmetiska tatueringar innehåller andra typer av bläck än vanliga kroppstatueringar. Det är vanligt att man använder järn och/eller vitt bläck samt andra ingredienser som oxiderar vid laserbehandling. Bläcket kan då ändra färg och blir oftast mörkgrått eller rött. Därför bokar vi alltid in en konsultation + test först. Testet görs vanligtvis i utkanten av brynet och är ca 0,5 cm stort. Utvärdering av testet görs efter 2 veckor. Konsultationen kostar 500 kr men det beloppet dras av om man kan fortsätta med behandlingen.
Hudbehandlingar
Laserbehandlingen ger nytt liv åt huden då den bryter ner förstörd vävnad, överflödig pigmentering och ökar kroppens naturliga kollagen- och elastinproduktion. Vi kan på så sätt bygga upp huden och behandla acneärr. Eftersom vi stimulerar produktionen av kollagen och elastin är behandlingen även hudföryngrande! Hudens struktur blir mjukare och fräschare.
Vi behandlar lentigo solaris (kallas ofta solfläckar/åldersfläckar), postinflammatorisk hyperpigmentering (bruna fläckar) och postinflammatorisk erytem (röda fläckar) efter acne samt pigmentförändringen melasma. Ibland vet man kanske inte vilken typ av pigmentering det är man har, därför är det bra att skicka en bild till oss så vi kan göra en preliminär bedömning. Alla pigmenteringar ska nämligen inte behandlas med laser. Innan behandlingstart har vi dessutom alltid en hudkonsultation med VISIA skin scanner då vi gör en utförlig bedömning av just din hud!
Det finns olika typer av acneärr, och dessa kan man förvänta sig olika resultat på.
Det finns tre olika typer av atrofiska ärr som vi behandlar:
”Rolling scar”, ”ice-pick scar” och ”boxcar scar”. Rolling scar är större till ytan men ganska grunda, medan både ice-pick scar och boxcar scar är mindre till ytan men sitter djupare, de har även skarpa kanter. Grundare ärr är oftast lättare att behandla. En del ärr kan gå bort, en del reduceras och en del har vi tyvärr ingen effekt på. Hypertrofiska ärr (keloidärr) kan vi inte behandla.
Det sticker till i huden och man blir lite varm. Behandlingen går snabbt och vi använder samtidigt Cryo från CynoSure, en kylare som sprutar kalluft. Detta gör behandlingen mer behaglig. Desto mer melanin man har i huden, desto mer känns behandlingen. Det vill säga, är du mörkhyad känns det lite mer. Då ökar vi intensiteten på kylaren.
Vi kan behandla både ljusa och mörka hudtyper. Har man mörk hudtyp börjar vi dock med ett testområde vid konsultationen. Det finns en del pigmentförändringar som inte ska behandlas med laser vid mörka hudtyper. Börja alltid med att skicka bild till oss för en första bedömning om det är pigmentfläckar du vill behandla!
Hårborttagning
Hur många behandlingar som krävs beror på hårtyp, hudtyp, område och hårets växtfas. Håren måste vara i den anagena växtfasen för att lasern ska kunna förstöra hårsäcken. Hur många hår som är i den växtfasen varierar beroende på vart på kroppen det är. Normalt krävs 6-8 behandlingar. Man kan förvänta sig minskad hårväxt, mindre inåtväxta hår och tunnare hår efter varje behandling. Det är möjligt att uppnå ca 70-90 % hårreduktion.
Innan vi påbörjar behandlingen har vi alltid en snabb konsultation. Ibland vill vi göra ett test för att se responsen i huden. Detta gäller om man har väldigt känslig hud, tidigare haft reaktioner vid laserbehandling eller vid mörkare hudtyper. Säg gärna till oss i förväg om detta gäller dig.
Hårborttagning med laser fungerar inte om man har ljusblonda, gråa, vita eller röda hårstrån.
De flesta tycker inte att behandlingen gör ont, det kan sticka till lite i huden. Behandlingen går snabbt och under tiden använder vi Cryo från Cynosure, en kylare som sprutar kalluft vilket bedövar huden något.
Undvik att vaxa och noppa området 4 veckor innan behandling. Undvik även solexponering/BUS/spraytan på området 4 veckor innan behandlingen.
Undvik att sola området minst 2 veckor efter behandling och använd SPF 50 vid solexponering därefter. Undvik träning och bastu 1-2 dagar efter behandlingen.
Ytliga blodkärl
Vanligtvis krävs 1-2 behandlingar på tunna ytliga blodkärl i ansiktet och 2-4 behandlingar för ytliga blodkärl på benen.
I ansiktet kan vi behandla var 4e vecka och på benen var 8e vecka.
Det känns ibland inget alls eller som att det snärtar till lite i huden. Behandlingen går väldigt snabbt och under tiden använder vi Cryo från Cynosure, en kylare som sprutar kalluft vilket bedövar huden något.
Vi behandlar ytliga blodkärl som max är 3 mm i diameter.
Undvik solexponering/BUS/spraytan på området 4 veckor innan behandlingen.
Undvik att sola området minst 2 veckor efter behandling och använd SPF 50 vid solexponering därefter. Undvik träning, bastu och varma bad 1 vecka efter behandlingen.