Frågor och svar

Här hittar du svar på de frågor som vi oftast får.
Om du inte hittar svaret du söker kan du gärna kontakta oss.

Generellt om laserbehandling

Gör det ont att bli behandlad med laser?

PicoSure-laser producerar en intensiv ljusstråle som absorberas av färgpigment i huden. Behandling med laser på huden kan kännas lite obehagligt, som sveda eller värme. Denna känsla kan pågå under några timmar efter behandlingen.

Känslan kan jämföras med lätt solbränna. Själva laserbehandlingen tar bara några få minuter. De flesta kunder väljer att genomföra den utan någon form av lokalbedövning.

Vi kyler ned området på huden med kall luft under behandlingen för att göra det mer skonsamt och effektivt. De som har provat traditionella Q-Switch-laser upplever PicoSure-lasern som betydligt med skonsam. Upplevelsen av att ta bort en tatuering med laser är väldigt individuell. Placering och bläckets densitet kan påverka upplevelsen.

 

Tatueringsborttagning

Vad är PicoSure?

PicoSure®-lasern betraktas som en revolution inom laserteknik för trygg och effektiv borttagning av tatueringar. PicoSure överför laserenergi till tatueringen och eliminerar den utan att pigmentet och vävnaderna runt blir tillförda värme, vilket gör behandlingen snabbare och mer skonsam än den traditionella Q-Switch-lasern (nanosekund-baserade) och minskar risken för biverkningar. PicoSure-lasern har goda resultat på alla färger, även blå och grönt pigment.

Hur kan jag ta bort min tatuering?

Det vanligaste är att ta bort tatueringar med hjälp av laser. Idag används gärna så kallade traditionella Q-Switch-laser, medan Eraze som den första i Skandinavien erbjuder en mer effektiv, skonsam och säker behandling med PicoSure-teknik. Det är också möjligt att ta bort tatueringar med ett kirurgiskt ingrepp som lämnar ärr, och det finns särskilda krämer som är utformade för att dölja tatueringar. Det finns också de som väljer att göra en ny tatuering ovanpå den gamla.

Hur många behandlingar behövs för att ta bort tatueringen?

Effektiviteten i vår PicoSure®-laser innebär att vi normalt gör en tredjedel till hälften av antalet behandlingar du skulle ha behövt vid borttagning av tatuering med traditionell Q-Switch-laser.

Hur lång tid tar en behandling?

Behandlingen med laser varar oftast bara några minuter, beroende på tatueringen storlek. Vi går alltid igenom behandlingen i förväg samt ger riktlinjer för efterbehandling.

Kommer tatueringen försvinna helt?

Picosure®-lasern uppnår ett mycket bättre resultat på alla färger än vad någon annan laser för borttagning av tatueringar gör. Det gäller även för kunder med tatueringar som tidigare blivit behandlade med traditionell Q-Switch-laser, utan att ha uppnått det resultat man önskade. Vi har goda erfarenheter av att få bort resterna av bläck där tidigare behandlingar avslutats. I vissa fall kan pigmentet i huden där tatueringen tidigare suttit framstå ljusare än huden runtomkring. Med tiden kommer pigmentet mestadels komma tillbaka. Mer om resultat >

Vad kostar det att ta bort en tatuering?

Kostnaden för att ta bort en tatuering utgörs av priset per behandling och hur många behandlingar som behövs.

 • Priset per behandling bestäms av hur stor tatueringen är.
 • Antal behandlingar bestäms utifrån olika faktorer som:
  • Bläckets täthet
  • Placering på kroppen
  • Hudtyp
  • Hur länge man har haft den
  • Om den är gjord av en professionell tatuerare eller amatör

Effekten av PicoSure gör att vi normalt utför från en tredjedel till hälften av antalet behandlingar jämfört med antalet behandlingar som behövs med traditionell Q-Switch. Färre behandlingar betyder att du som kund betalar ett mycket lägre totalpris, även om varje behandling skulle vara dyrare. Mer om pris >

Kan man begära ett exakt pris på förhand?

För att värdera en tatuering använder vi den internationella normen Kirby-Desai Scale som bland annat kategoriserar tatueringar utifrån storlek, färger, hudtyp och täthet av bläck. Erfarenheter från över 10 000 behandlingar gör att vi har goda kunskaper om vad som krävs för att få goda resultat.

Genom en personlig och grundlig konsultation i våra lokaler kan vi ge dig en uppskattad bild av hur många behandlingar som krävs och till vilket pris.  Beställ personlig konsultation »

Om du bara önskar en enklare uppskattning av vad det kommer kosta att ta bort din tatuering hos oss kan du skicka en bild av din tatuering. Skicka en bild av din tatuering »

Hur väljer jag klinik och vilka kliniker utför borttagning av tatueringar?

Flera olika aktörer erbjuder borttagning av tatueringar i Sverige idag:

 • Laserkliniker
 • Skönhetskliniker
 • Hudkliniker
 • Tatueringsstudios
 • Privata sjukhus

Som kund bör du gå till den/de klinikerna som har den mest uppdaterade, effektiva och trygga utrustningen samt som har mest erfarenhet i att använda det. Du bör också undersöka om det är auktoriserad sjukvårdspersonal som utför behandlingen.

Kombinationen av rätt utrustning och kompetens är den bästa garantin för en effektiv och skonsam behandling, med goda resultat utan skadliga biverkningar. Det är viktigt att vara medveten om att det finns exempel på felaktiga behandlingar till följd av användningen av otillräcklig utrustning där rutiner inte följs. I värsta fall kan det leda till infektioner, hudskador och efterföljande ärrbildning och/eller pigmentering.

Kan laserbehandlingen ge ärr eller andra bieffekter?

Det är mycket liten risk för ärr med denna typ av laserbehandling. Eraze använder PicoSure-laser som tillför mindre värme till behandlingsområdet än vad traditionell Q-Switch-laser gör. Det gör processen mycket mer skonsam och minskar samtidigt risken för ärrbildning och pigmentering. Mer om säkerhet >

Hur lång tid måste man vänta mellan behandlingarna?

Vi rekommenderar att det går ca 6 veckor mellan behandlingarna. Effekten efter varje behandling kommer att pågå i 10-15 veckor efter behandlingen. Hur många behandlingar som krävs beror delvis på vilken typ av tatuering du har, var på kroppen den sitter, vilken hudtyp du har samt bläckets densitet. Du kan skicka en bild på din tatuering till oss, så kan vi ge en uppskattning på pris och antal behandlingar.

Skicka en bild på din tatuering »

Vad för slags efterbehandling är nödvändig?

Hos Eraze får du tydliga riktlinjer för hur säkerställer snabbast möjliga läkning. Håll området rent och fuktigt under de närmsta dagarna efter behandlingen. Vi rekommenderar därefter en fet parfymfri kräm/salva, till exempel Helosan eller Vaselin. Undvik direkt solljus på det behandlade området under hela behandlingsperioden. Använd solkräm med hög solskyddsfaktor eller täck området med hjälp av kläder, tejp eller liknande.

Borttagning av pigmentfläckar

Vad är PicoSure?

PicoSure®-lasern betraktas som en revolution inom laserteknik för trygg och effektiv borttagning av pigmentfläckar. PicoSure överför laserenergi och eliminerar pigmentfläcken utan att pigmentet och vävnaderna runt blir tillförda värme, vilket minskar risken för biverkningar.

Hur kan jag ta bort min pigmentfläck?

Det vanligaste är att ta bort pigmentfläckar med hjälp av laser, IPL, ”peeling” och krämer. Idag används gärna såkallad IPL, medan Eraze som den första aktören i Skandinavien erbjuder en mer effektiv, skonsam och säker behandling genom en ny laserteknik – PicoSure, som är baserad på picosekund-teknologi.

Hur många behandlingar behöver man för att få bort en pigmentfläck?

Att ta bort en pigmentfläck kräver normalt sätt bara 1-3 behandlingar med PicoSure. I många fall räcker det dock med bara en behandling. Mörka, djupa och stora pigmentfläckar kan ibland kräva fler behandlingar. Detta kommer vi i så fall vara tydliga med innan vi påbörjar behandlingen. Innan varje behandling har vi en obligatorisk och personlig konsultation där du möter auktoriserad sjukvårdvårdspersonal.

Hur lång tid tar en behandling?

Själva behandlingen med lasern varar endast några få minuter, lite beroende på storleken på pigmentfläcken eller det område som ska behandlas. Under konsultationen får du en genomgång av behandlingen samt riktlinjer för efterbehandlingen. Total tid inklusive genomgång före och efter är estimerat till 20 minuter. Vi kommer naturligtvis även att svara på frågor du kan ha under konsultationen.

Kommer pigmentfläcken försvinna helt?

En pigmentfläck som behandlas med vår laserteknologi avlägsnas oftast efter endast 1-3 behandlingar. I många fall behöver man inte mer än bara en behandling. Speciellt börja, djupa och stora pigmentfläckar kan i vissa fall kräva fler behandlingar. Detta kommer vi i så fall vara tydliga med innan vi påbörjar behandlingen. Innan varje behandling har vi en obligatorisk och personlig konsultation där du möter auktoriserad sjukvårdvårdspersonal. Mer om resultat >

Vad kostar det att ta bort pigmentfläckar med laser?

Kostnaden för att ta bort oönskat pigment utgörs av priset per behandling och hur många behandlingar som behövs. Innan behandlingen påbörjas genomför vi en personlig konsultation på vår klinik där vi tittar på pigmentet som ska tas bort. Konsultationen kostar 500 kr och inkluderar bilder av hudens djupare lager med en hudscanner som avslöjar bland annat underliggande solskador och porer. Om det finns några tvivel om pigmentet är säkert att behandla kommer vi också ta en bild av pigmentet och skicka för granskning av en läkare.

Pris per behandling:

 • Enkla pigmentfläckar (1-3 små): 1450 kr
 • Full ansiktsbehandling (pigmentfläcar/hudföryngring/akneärr): 2750 kr.
  NB: Alla nya kunder blir erbjudna ett prisvärt introduktionspaket.
 • Full ansiktsbehandling (melasma): 2500 kr
 • Delar av ansiktet (överläpp/panna/kind): 1450-2450 kr
 • Byst (pigmentfläckar/hudföryngring/akneärr): 3450 kr
 • Halslinje (pigmentfläckar/revitalisering/akneärr): 2450 kr
 • Hand (per hand): 950 kr

Hur väljer jag klinik och vilka kliniker utför borttagning av pigmentfläckar?

Flera olika aktörer erbjuder borttagning av pigmentfläckar i Sverige idag:

 • Laserkliniker
 • Skönhetskliniker
 • Hudkliniker
 • Privata sjukhus

Som kund bör du gå till den/de kliniker som har den mest uppdaterade, effektiva och trygga utrustningen. Du bör också undersöka om det är auktoriserad sjukvårdspersonal som utför behandlingen. Kombinationen av rätt utrustning och kompetens är den bästa försäkringen mot negativa biverkningar.

Kan laserbehandlingen ge ärr eller andra bieffekter?

Vi är ensamma i Skandinavien med att använda världens mest avancerade laserteknologi PicoSure. Till skillnad från traditionell IPL tillför inte vår laser värme till pigmentet eller vävnaden runt området som ska behandlas, vilket gör behandlingen mer skonsam. Vår utbildade personal och kvalitetssäkrande rutiner gör att vi med världens mest effektiva och skonsamma laserteknologi kan garantera att det är tryggt att ta bort pigmentfläckar hos Eraze. Mer om säkerhet >

Vad är orsaken till oönskade pigmentfläckar?

Pigmentfläckar kan förekomma i alla skeenden av livet och upplevs av vissa som problematiskt. Pigmentfläckar inkluderar solbränna, åldersfläckar och bruka fläcka. Den mörka färgen beror på en koncentration av substansen melanin som ger vår hudfärg. De flesta åldersfläckar orsakas av solexponering, men de kan också vara medfödda eller orsakas av hormonella förändringar.

Hur tar PicoSure bort oönskat pigment i huden?

PicoSure-lasern hos Eraze använder vad som kallas picosekund-teknologi (kombination av photothermal och photomechanical action). Med den patenterade PressureWave Thechnology absorberas laserenergin i huden och pulveriserar pigmentet i små partiklar. Partiklarna transporteras sedan ut genom kroppens naturliga process. Mindre partiklar gör det mycket lättare för cellerna i kroppen att bli av med dem än om behandlingen skulle ha gjorts med en annan laserteknologi eller IPL.

Mer om vår teknologi »

Vilka typer av pigment kan PicoSure ta bort?

Eraze erbjuder en effektiv, skonsam och trygg borttagning av pigmentfläckar orsakade av solen. Observera att vi endast behandlar mörka fläckar på grund av att ljusa eller vita pigmentfläckar inte innehåller melanin, och därför inte lockar ljuset från lasern. Vi erbjuder också behandling av Melasma. Hittills kan Melasma inte botas, så målet med behandlingen är att bleka ned pigmentet på bästa möjliga sätt.

Kommer pigmentet tillbaka?

Även om den stora majoriteten av pigmentfläckar aldrig kommer tillbaka efter att de tagits bort, kan ett fåtal delvis komma tillbaka. Detta gäller särskilt djupa, mörka pigmentfläckar. Dessa kan tas bort med nya behandlingar.

Vilken slags efterbehandling är nödvändig?

Det är normalt att uppleva att huden känns lätt varm och lite svullen i ca 1-2 timmar efter behandlingen. Hos Eraze får du riktlinjer för hur du ska säkerställa snabbast möjliga läkning.