Behandling av pigmentfläckar

Det finns flera skäl till varför pigmentfläckar (hyperpigmenteringar) bildas i huden. Den vanligaste orsaken är solexponering. Hos oss behandlar vi godartade pigmentförändringar, främst solaris lentigo, melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering efter acne.

Solaris Lentigo

Solaris Lentigo eller solfläckar, är en mycket vanlig pigmentförändring som kommer från långvarig exponering för solljus. Dessa kallas ofta ”åldersfläckar” eftersom de förekommer oftare hos äldre människor, men är också vanliga hos yngre människor. Det är viktigt att betona att detta är vad vi kallar ett godartat tillstånd. Pigmentfläcken framstår som en oval och mörkare pigmentering som ligger jämnt med hudytan. Denna förändring i huden är inte farlig och den är mycket vanligt på ljus hud. Dessa fläckar behandlas med laser och vi behandlar bara själva fläcken.

Antal behandlingar och förväntat resultat

Antalet behandlingar beror på hur stora solskadorna är, hur djupt i huden pigmentet sitter, hudtyp, ålder och hur väl du skyddar huden från solen efter laserbehandlingen. Fördelen med PicoSure-laserbehandling är att vi försiktigt kan krossa pigment, även pigment som sitter djupare, vilket man tidigare inte har kunnat göra utan en hög risk för hypopigmentering eller ärrbildning.

Ytliga solskador kan vanligtvis tas bort på 1-2 behandlingar, medan djupare skador behöver 3-4 behandlingar. Om det finns stora skador kan det finnas pigment kvar. Det är viktigt att komma ihåg att huden har bildat pigmentfläcken för att skydda cellerna från solens starka strålar. När vi tar bort detta skydd, som vi kan se på som ett ”pigmentparasoll”, måste vi hjälpa huden med ytterligare UV-skydd. Vi kan inte ta bort åren av solexponering, men vi kan ta bort pigmentfläcken.