Behandling av melasma

Melasma är en vanlig pigmentförändring som oftast ses hos kvinnor.
Den skiljer sig från pigmentfläckar förorsakade endast av solskador så till vida att den ofta är långvarig och kan bryta ut vid solexponering och hormonförändringar, till exempel under graviditet. Det kallas då för Kloasma. En överproduktion av pigment (melanin) uppstår. Melasma framträder som ett mörkt område i ansiktet och/eller på halsen. Denna hudåkomma är inte farlig men kan tyvärr inte botas. Vi kan ofta med hjälp av lasern minska den ökade pigmenteringen.

Det är extra viktigt att använda SPF 50 vid melasma. Huden får inte vara solbrun vid laserbehandling och pigmenteringen är väldigt solkänslig. Vi rekommenderar därför inte att sätta igång med laserbehandling under sommarmånaderna.

Vi rekommenderar förebyggande behandling med SPF 50 dagligen och Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% fram till hösten. Niactil 4% bleker inte ner eller stoppar pigmenteringen, men studier har visat att den aktiva ingrediensen Niacinamide hindrar att melanin klumpar i hop sig och därmed motverkar pigmentfläckar.

 

Antal behandlingar och förväntat resultat

Pigmenteringen vid melasma påverkar olika hudtyper olika. Därför gör vi en noggrann bedömning av vilken typ av behandling som krävs för varje enskilt fall. Det är vanligt med 3-6 behandlingar. Om du har låg pigmentproduktion lyckas vi vanligtvis hålla tillbaka melasman. Med stark pigmentproduktion tenderar melasma att vara lite svagare efter behandling, men fortfarande synlig på ytan. Hur djupt i huden pigmenteringen sitter, kan vi kontrollera med VISIA skinscanner. Vi ser att de allra flesta som kommer till oss har en dermal pigmentering. Djup pigmentering skrubbas inte bort från huden, så här är en PicoSure-laser en säker och effektiv behandling.