Behandling av acneärr

Acne är inflammerade talgkörtlar i huden som i vissa fall gör så mycket skada på huden att ärr bildas när huden repareras. Ärren är vanligtvis rödaktiga i reparationsprocessen när inflammationen minskar. Ärrvävnad är mindre elastisk än normal hud och kommer därför att ha effekt av PicoSure-laserbehandling som ökar elasticiteten.

Atrofiska ärr visas ofta som gropar i huden. Dessa ärr får bra resultat av vår behandling eftersom vi ökar kollagenproduktionen. Hypertrofiska (och keloid) ärr är svåra att ta bort helt, men behandling kan minska ärren avsevärt. Ibland känns huden helt slät, men det är en pigmentförändring där det har skett en skada. Bruna fläckar (postinflammatorisk hyperpigmentering / PIH) kan tas bort med vår laserbehandling. Där pigment gått förlorat och huden blivit helt vit (hypopigmentering), kommer laserbehandling inte att kunna få tillbaka pigmentet.

Vi har god erfarenhet av att ta bort ärr, och ser att de flesta har en typ av ärr som lätt kan tas bort eller synligt förbättras!

Antal behandlingar och förväntat resultat

Innan behandlingen, börjar vi alltid med en konsultation där vi kan titta närmare på huden och sätta upp en behandlingsplan. Här använder vi också en skinscanner som upptäcker skador i djupare hudlager, acnebakterier och visar eventuell inflammation. Det ger oss en bättre grund för att bedöma hur många behandlingar du behöver.

Antalet behandlingar beror på typen av ärr, plats, hudtyp och din naturliga kollagen- och elastinproduktion. Ålder och yttre påverkan spelar därför en roll för hur snabb och bra effekten är. Vi ser att de allra flesta med atrofiska ärr får ett bra resultat efter 3-4 behandlingar. Större ärrbildning kräver vanligtvis 5-6 behandlingar. PIH kan försvinna på 1-4 behandlingar, beroende på hur djupt i huden pigmentet sitter.

Röda prickar försvinner vanligtvis av sig själva när inflammationen är över, men laserbehandlingen påskyndar denna process. Ärr som repareras med vår laserbehandling kommer inte tillbaka. Vi tar inte bort aktiva finnar, men kunder med aktiv acne kan få behandling för ärren. Oftast lönar det sig att vänta med behandlingen tills du inte får nya finnar, eftersom utbrotten kan skapa nya ärr. Vid vuxenacne upplever många kunder att laserbehandlingen dämpar nya utbrott och tar därför behandling under aktiva acneutbrott. Vad som passar varje individ bedöms tillsammans med sjuksköterskan du möter på kliniken.